Проєктування виробів та компонентів з латуні

Деталі з латуні: що врахувати при розробці та проєктуванні

 Проєктування виробів та компонентів з латуні
15.11.2020

Деякі труднощі, що можуть виникнути при виготовленні деталей з латуні на фрезерних та токарних верстатах ЧПУ, про які варто знати розробнику.

Більшість марок латуні - найдешевші сплави кольорових металів на основі міді. Тому їх так часто використовують інженери на фітингах та інших деталях. Здебільшого - у харчовій промисловості, медицині та теплотехнічних системах. На жаль не існує ідеального металу чи сплаву. Навіть у латуні є певні недоліки, про які варто пам’ятати під час проєктування пристроїв, механізмів чи окремих деталей.

Складний процес корозії латуні

Всі метали піддаються корозії в певній мірі. Тому виробники рекомендують час від часу проводити антикорозійну обробку. У випадку з латунню це може призвести до поганих наслідків. Антикорозійний розчин може вивести зі сплаву атоми цинку. Цей процес заведено називати “дезцинкіфікацією”. Звичайно, що при цьому суттєво змінюються властивості деталі. Річ у тім, що за ступенем реактивності мідь значно поступається цинку. Якщо в латуні менше як 15% цинку, вона менше піддається дезцинкіфікації. Якщо ж більше - то цинк легше виходить зі сплаву. До речі, кількість цинку в латуні можна приблизно визначити навіть візуально. Для цього потрібно просто порівняти колір дослідного зразка з чистою міддю. Чим більшою буде різниця, тим більше в сплаві цинку. Тому й ступінь дезцинкіфікації легко визначити візуально. Чим більше цинку втрачено в певному місці деталі, тим більше колір цього місця буде ближчим до рожевого. А не до золотого, як у неушкодженої поверхні. Це можна побачити на старих духових музичних інструментах, таких, як валторна. Для реставраторів процес втрати атомів цинку стає справжньою проблемою. Але й сучасним інженерам не варто забувати про нього при проєктуванні.

Відносно швидка зношуваність

Так, латунь значно дешевша від бронзи. Тому її ширше застосовують у виробництві недорогих деталей та компонентів. Але вона й швидше зношується. Особливо при механічній взаємодії з іншими деталями. Дуже спрощуючи, можна сказати, що нерухомі деталі, наприклад, фітинги, краще робити з латуні. А рухомі - з бронзи. Звичайно, це не універсальна порада. Тут мусимо зауважити, що швидка зношуваність має й зворотну сторону. Латунь легше обробляти, ніж бронзу. Проте, цей фактор вже не впливає на виробничі процеси. Це колись, на старих верстатах, час виготовлення великої кількості деталей залежав від того, якої твердості сплав обрано. Сучасні токарні та фрезерні верстати з ЧПУ дозволяють однаково швидко виготовляти деталі з будь-якого матеріалу. Просто для фрезерування м’якшої латуні використовується один інструмент. А для твердішої бронзи - інший.

Вміст свинцю в латуні

Пам’ятайте, що до деяких марок латуні виробники додають свинець. Це робиться з метою досягнення певних характеристик оброблюваності, без суттєвого збільшення вартості сплаву. Проте санітарно-гігієнічні норми Європейського Союзу та майже всіх інших країн світу суворо регламентують вміст свинцю в деталях і компонентах. Особливо це стосується харчової промисловості та медицини. Тому варто перевірити склад сплаву й отримати від виробника усі необхідні сертифікати перед тим, як почати проєктування.

Замовляйте деталі з усіх різновидів латуні у Ен Сі Інжиніринг Україна

Ми маємо досвід фрезерування та токарних робіт по латуні всіх марок та видів. Також постачаємо сировину для виробництва. Закуповуємо кольорові метали та їх сплави виключно у постачальників з Європейського Союзу. Тому можемо гарантувати виконання найскладніших замовлень у найстисліші терміни. Замовляйте у нас виготовлення деталей з латуні за вашим кресленням.